Coaching: met of zonder hulp van paarden

Verandering ontstaat wanneer je wordt wie je bent, niet wanneer je probeert te zijn wie je niet bent.

Ben je op zoek naar reflectie en ondersteuning bij persoonlijke vragen? Loop je vast in je werk of privé? Via coaching met hulp van paarden krijg je snel inzicht in je eigen gedrag, patronen en vaardigheden. Door de wisselwerking tussen jou en het paard, leer je veel over jezelf en hoe anderen op jou reageren. Het biedt je een unieke kans om in een veilige omgeving, zonder waardeoordeel, te leren, te ontwikkelen, te experimenteren met ander gedrag en mogelijk te veranderen.

Wil je wel een coachtraject, maar zonder de hulp van paarden? Ook dan ben je bij ons van harte welkom! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via ons contactformulier.

Waarom coaching met behulp van paarden?
Paarden zijn prooi- en kuddedieren. Om te overleven moeten zij gevoelens en intenties van anderen interpreteren en vervolgens hierop reageren. Paarden geven dus een directe feedback op jouw manier van communiceren, op je houding en je gedrag. Daarmee wordt tijdens een coachsessie snel zicht- en voelbaar wat jouw gedragspatronen zijn. Je kunt ook veilig oefenen met wat ander gedrag teweegbrengt. Samen met het paard wordt je begeleidt naar verdere persoonlijke groei.

Hoe werkt het?
De coaching vindt plaats in een afgezette ruimte, binnen of buiten. Tijdens de sessie werk je met het paard vanaf de grond. Er wordt niet gereden op het paard. Aan de hand van jouw leervragen of doelen, vraagt de coach je activiteiten te doen met het paard. Of de activiteit juist wordt uitgevoerd is niet van belang. Beleven en ervaren staat centraal.

Ervarings- en oplossingsgericht
Coach en paard werken samen om jou te stimuleren om over jezelf en anderen na te denken en je eigen oplossingen te vinden. Dit noemen we ook wel ervaringsgericht leren. Dit is leren door te doen. Uitgangspunt is dat de oplossing voor je vraag of vragen in jezelf aanwezig is. Door activiteiten met het paard uit te voeren, leer je over jezelf, je aannames, gedrag, gevoelens, etc. Voor, tijdens en na de oefeningen zijn er reflectiemomenten. Je ervaart de consequenties van je handelen en bepaalt zelf of je het anders wilt doen of niet. Samen met jou wordt hetgeen jij ervaart vertaald naar jouw dagelijks leven.

Voor wie is het geschikt?
Iedereen die zichtzelf verder wil ontwikkelen, beter wil leren kennen of met bepaalde vragen zit, kan leren met behulp paarden. Het maakt niet uit of je wel of geen ervaring hebt met paarden. Ook als je paarden eng vindt, kan deze vorm van coaching helpen. Jouw coach zorgt voor een veilige omgeving. Respect voor mens en dier en elkaars grenzen vormen de basis.

De voordelen van coachen met behulp van paarden

  • Voor iedereen geschikt: kinderen, ouders, vriend(in)en
  • Individueel en teams (vanaf 2 personen)
  • Direct (zelf-)inzicht
  • Trajecten zijn kort
  • Veranderingen in gedrag en houding worden snel bevestigd
  • Direct toe te passen op zowel het werk als thuis
  • Zeer goede aanvulling op andere coachtrajecten

Interesse?
Voor meer informatie over coaching met behulp van paarden, kan je contact opnemen met ons.