Masterclass Veranderkunde: Anders Veranderen

De afgelopen weken heb ik mezelf de Masterclasses Veranderkunde via MI Academy, Vakmedianet kado gedaan. En een kado was het! Met geweldige sprekers zoals Gerda van Dijk, Hans Vermaak, Gabriël G. Anthonio, Jitske Kramer, Henk Volberda en de eerste masterclass werd verzorgd door René ten Bos, Denker des Vaderlands.

Hoe fijn is het om woorden te krijgen bij de dingen de je al doet of waar je tegen aan bent gelopen in de dagelijkse praktijk. En heel veel inspiratie gekregen door deze professionals! De afgelopen weken heb ik vanuit diverse invalshoeken naar organisaties leren kijken: o.a. vanuit de biologie (ecosystemen), antropologie, sociologie en filosofie. En al deze ‘brillen’ geven nieuwe en toch vertrouwde inzichten.

Zomaar een paar dingen die mij als eerste te binnen schieten als ik terugdenk aan de afgelopen weken: Wat werkt, wat niet en waar ligt dat dan meestal aan? Veranderen is vooral een morsig proces, trial en error en wordt het mooist als het vanuit gedeelde waarden gebeurt, met kennis van de huidige dynamiek en cultuur.  Cultuur is niet maakbaar: zij ontstaat en bestaat tussen mensen, ongeschreven regels, taal, rituelen. Een eindpunt staat nooit vast, de weg is de verandering.

En nog veel meer wat ik hoop toe te kunnen passen bij mijzelf en voor mijn opdrachtgevers. Echt een aanrader voor iedereen die Anders wil Veranderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *